Boksen Sport

 

 

 

 

Boksschool AmsterdamEr zijn tegenwoordig vele soorten bokssporten. Zij worden echter typisch in twee secties verdeeld – het ringgevechtgedeelte, en het niet-ringgevechtgedeelte. De grondbeginselen van het boksen worden in de sportschool geleerd, alvorens over te gaan naar de boksring.

Boksen is een vechtsport waarbij twee tegenstanders, vierkant in gevecht, uitsluitend met hun vuisten vechten in de boksschool. Bij het boksen in vrije stijl (of ‘sportboksen’) wordt een breed scala aan stijlen en technieken gebruikt om een vechter te raken, waaronder manoeuvreren, gooien, gutsen, schoppen, enz. Chuck Liddell is de huidige wereldkampioen MMA, en heeft vele gevechten gewonnen door gebruik te maken van een combinatie van boksvaardigheden. scrambled boxing, waarbij gebruik wordt gemaakt van schijnbaar ondoeltreffende vuistslagen, komt in de meeste MMA-gevechten nauwelijks voor.

Elke ronde in het boksen bestaat over het algemeen uit drie periodes. De eerste heeft de boksers die in de aanval zijn. In de tweede komt de bokser die zich tegen die aanval verdedigt, en in de laatste periode verdedigt de verdedigende bokser zich tenslotte tegen de aanvaller. De eerste bokser moet twee van de drie rondes van drie minuten winnen. Als het aan het eind van de periode gelijk kan blijven gaat het gevecht door naar de volgende ronde. Dit wordt ook wel een periode genoemd. De periode van drie minuten wordt verdeeld door een “klok” die zich in het midden van de ring bevindt. Er is ook een aparte ring voor elk gevecht (d.w.z. elke ronde) en deze zijn meestal twee-hoog. In sommige gevallen zijn er aparte gewichtsklassen waarin de vechters moeten vechten. In moderne boksarena’s komen tot 150.000 toeschouwers.

De basisstoten die boksers gebruiken zijn de jab, de cross, de hook, en de uppercut. Deze bieden een sterke verdediging, en zijn dus essentieel om een gevecht te overleven. Een bokser zal, na het succesvol blokkeren van de eerste stoot van een tegenstander, een aanval van tegenstoten ontketenen, waardoor de tegenstribbelende bokser achteruit tegen de omheining moet gaan staan. Indien de verdedigende bokser er niet in slaagt de aanvallende bokser uit balans te brengen, dan zet de verdedigende bokser een eigen aanval in.

De bokser is over het algemeen in staat om de tegenstander meer dan één keer met één klap te raken, zodat de tegenstander een tweede keer geraakt wordt en knock-out gaat. Punten worden gescoord wanneer een bokser in staat is zijn tegenstander op het canvas neer te slaan. Een knock-out waarbij de tegenstander niet opstaat om knock-out te voorkomen, wordt een entry genoemd. Het breken van de vier parallelle stangen van de ring staat bekend als een technische knock-out.

De keuze van de knock-out wordt gewoonlijk gemaakt op basis van de beslissing van de scheidsrechters.Het is ook interessant op te merken dat het amateurboksen de laatste jaren heeft geprofiteerd van het gebruik van oogbeschermers om de boksers te beschermen tegen snij- of kneuzingen aan hun ogen. Bij beroepsbokswedstrijden wordt momenteel minder beschermende uitrusting gebruikt omdat alleen de beroepsboksers gewoonlijk met een oogbeschermer vechten.

De boksers dragen goedgekeurde bokskleding die is goedgekeurd op het gebied van veiligheid. Deze uitrusting moet de lichaamsdelen beschermen die het meest vatbaar zijn voor verwondingen en omvat gewoonlijk: doeken aan de ringzijde ter bescherming tegen uitglijdende stoten; beschermende hoofdkledij zoals bokshelmen; beschermende kledij zoals jassen, handschoenen en kniekousen voor het onderlichaam; een goedgekeurde hoekverdediger om geschillen te helpen beslechten; en een behandelende arts en trainer.

Professionele boksers hebben hun ogen beschermd met brillen die voldoen aan de FIFA-norm. Amateurboksers hebben dat niet. Bovendien zijn er op een gegeven dag wel 30 officiële boksers die toezicht houden op deze boksers. In de loop der eeuwen zijn de regels van het boksen veranderd om de sport veiliger en spannender te maken voor de fans. We hebben MMA-gevechten met rondes van 5 minuten waarin de typische traditionele theubesis ontbreken die gewatteerd zouden zijn en de vuisten van de boksers zouden beschermen, maar die vaak minder opwindend zijn door het gebrek aan cafeïnegehalte. Ook jabs komen meestal niet voor in professionele gevechten omdat ze tegen de regels zijn. In het licht van dit gebrek aan sensatiezucht zijn deelwedstrijden tussen MMA-vechters en boksers spannender geworden omdat de fans een voorgerecht hebben voordat het hoofdevenement inDe La Hoya boksen’s favoriete snack bijt.

lees meer:

GEARCHIVEERD ONDER:sport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *