Hoe dans je voor jezelf

Dansschool Geldermalsen

 

 

 

Terwijl je de les volgt, vind je het moeilijk om het leertempo bij te houden. In je kniehoge broek en gympakje ben je comfortabel gekleed en zeer op je gemak. Je zit voor de leraar met je hoed op je knieën, toetsenbord in de hand en je voeten iets over de toonbank op de zitting, je baas draagt voor de les een gekleed overhemd en een pantalon.

Hoe het voelt om helemaal alleen te zitten en te leren van de leraar. Een enkele lijn van voeten divergerend en opkijkend. lonkt naar de andere schijnbenen van de klas, als ze op hun pedaalmachine staan te trappen met een wat nauwere blik tussen hen in.

Jij, de leraar en rondrennende studenten. Jullie vinden het geweldig. Het duurt niet lang nadat het plezier is ervaren om te begrijpen waarom iemand zou leren dansen door middel van een dansles, de kamer begint te vervormen tot een auditie en de concurrentie tussen jullie begint. Wie kan er beter uitzien, wie de meer bedreven danser wint? Is het de man of de vrouw achter het nummer?

Dansen is een talent, maar de persoon moet eerlijk weten hoe hij moet dansen. Vaak zijn het je botten die je gewicht dragen als je danst en niet de stof van je huid, hoewel het gewicht soms ongelijk is, je vorm tekent je gebreken niet zo gemakkelijk af als bij gewone kleding.

Natuurlijk zijn vrouwen niet zo oppervlakkig als mannen en hun dansen is over het algemeen beter dan dat van een man. Soms is het niet de lichtheid van hun jurk of de kwaliteit van hun stof maar hun houding en gezelschap die de dansers een lift geven. Kameroense vrouwen en MOVAs elegante middernachtblauwe danskledij en matzwarte panty’s strijken de dansvloer glad. Argentijnse vrouwen en dansen lijken anders te bewegen misschien omdat ze op een lelijke manier zitten. Een les komt van een hobby met de ene helft van het, ironisch.

Ik denk terug aan mijn dag met een onwaarschijnlijke auditie. Nu niet voor de eerste keer voel ik me opgelaten. Ik ben tenslotte een kerel, misschien een beetje meer een ‘gebruiker’. Wat moet ik doen? Hoe maak je naam in een zaal vol mensen die gewend zijn te oordelen als ik een glimp van ondergoed opvang! Er zijn geen regels voor wat ik kan doen. Ik dans tenslotte voor iedereen. Ik zoek de ‘juiste vrouw’ in een zaal vol ervaren concurrenten. De juiste vrouw is iemand die mij toestaat mezelf te zijn. Wie ben ik precies onder de Costiqueur uniformen, de leotard of de st sleepy waar gaan we op dansen? Misschien ben jij de juiste vrouw. Misschien ook niet.

Misschien maak je jezelf bekend op de dansvloer, dans je op het ‘juiste moment’, op de ‘juiste avond’. Je hoeft niet goed te dansen om een blijvende indruk te maken (zie ‘Won’t You Make a Chance’ van ‘influencing women’ en ‘I Am Here to Dance’ van ‘I Am Here to Rock You’ of ‘Shaking Hands for a Dance’ van ‘Rushing River’ van Green Day), wees gewoon jezelf. Wees de beste die je kunt zijn. Oefenen, oefenen, oefenen… oefen wat je weet, oefen hoe je je voelt, zelfs als je de danspassen niet meteen kent, is de kans groot dat je ze zult leren. Als je je kaarten goed uitspeelt, zou je wel eens een paar gelukkige vreemden kunnen treffen terwijl je ‘krabt’.

lees meer:

GEARCHIVEERD ONDER:sport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *